Home

RAJKOVA PEĆINA
biser srpske speleologije!

Na nepunih 2,5 km od centra Majdanpeka nalazi se jedna od najlepših pećina Srbije, a neki je smatraju u pravom balkanskom lepoticom! Ime je dobila po čuvenom Rajku Vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u XVII veku, i koji je, po predanju, s nekim pop Martinom pljačkao turske karavane, a blago sakrivao u ovoj pećini.

Ona je samo jedna u nizu od 110 pećina i potkapina koliko je speleologija evidentirala u neposrednoj okolini Majdanpeka. Njen ulazni deo iz pravca Rajkova, bio je nastanjen u praistoriji, o čemu svedoči kameni čekić koji se čuva u arheološkoj zbirci Muzeja u Majdanpeku. 

Rajkova pećina je rečna, protočna pećina. Kroz nju protiče Rajkova reka. U neposrednoj blizini pećine nalazi se veštačko jezero "Veliki zaton".

Pećina se sastoji od dva horizonta: rečnog i suvog, ukupne dužine 2.304 m. Obiluje prirodnim pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, pećinskim stubovima, draperijama, draperima ... 

Pećinu je prvi istražio najveći srpski geograf Jovan Cvijić, 1894. godine. Istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina XX veka, pod rukovodstvom dr Radenka Lazarevića, u saradnji sa grupom speleologa iz Valjeva.

Otvorena je za turiste 12. septembra 1975. godine.

Turističke posete organizuje i vodi Turistička organizacija opštine Majdanpek. (E-mail:office@toom.co.yu) Posete su moguće preko cele godine. 

Najava i rezervacija vrši se na telefon (030) 584-204 (Kancelarija TOOM u Majdanpeku) i (030) 86-184 (Sedište TOOM u Donjem Milanovcu), čije je radno vreme od 07-15 h.    

PLAN PEĆINE

Ako želiš veći plan pećine (1200 x 620 pixela, 106 KB), klinki ovde!

LINKOVI

http://www.asak.org.yu/protection/protect_y.html
http://www.asak.org.yu/caves/yudeeplong_y.html

http://www.toom.co.yu/srpski/rajkova_pecina2.php
http://www.beogradac.com/galerija/thumbnails.php?album=7

DETALJI

Pogledajte i fotografije Miloša Kovačevića

 
.
.

 *[Home]*[Novosti]*[Mapa sajta]*[O nama]*[O mestu]*

*[Naš teren]*[Zbirke]*[Postavka]*[Arheologija]*[Etnologija]*[Istorija]*
*[Istorija umetnosti]*[Projekti]*[Sponzori]*[Knjiga utisaka]*
*[Linkovi]*[Forum]*[Bilten]*[Muzika]*[FotoGalerija]*[Jezik]*
*[Pretraga]*
.
.

© Muzej u Majdanpeku

25-05-2007