Send Message
 
Paun Es Durlic
 

Kultura Vlaha - muzka baština

Home
  PROJEKAT "POSLEDNJI ORFEJI BALKANA"
Autor projekta Paun Es Durlic
  Muzej u Majdanpeku, Svetog Save 41, 19250 MAJDANPEK, Srbija i Crna Gora
Mob. 063 151 3393

PoŠtovani!

Izražavam veliko zadovoljstvo što Vam je ova vlaška pesma privukla pažnju, žto želite da je imate u svojoj kolekciji i da u njoj uživate!

To i jeste cilj projekta!

Ali da bi on mogao da se nastavi meni i mojoj ekipi potrebna je velika pomoć: pravih izvornih pevača sve je manje, ili su u dobokoj starosti pa više ne mogu da pevaju niti da sviraju! Treba putovati s kraja na kraj istočne Srbije da bi se snimio još po koji vredni primer.

Malo nas je danas koji znamo koliko je stvarne lepote bilo u vlaškoj  muzici, a još manje nas je koji smo svesni vrednosti tema i motiva koje je čuvala od najstarijih vremena ... jer pesmu ne čini samo melodija, već i tekst na koji danas retko ko obraća pažnju ... Naše analize su, na žalost, retki i usamljeni primeri koji pokazuju o kakvom je naučnom materijalu reč! Nadamo se da će ih u budućnosti biti više!

Neke pesme žive i dalje, prilagođene modernim ritmovima, a zapravo silovane, obogaljene i unakažene ... Naši preci su stvarali po "nalogu" emocija i pevali u ritmu srca, a i jedno i drugo je danas, po "nalogu" bezdušnog novca, gotovo nestalo ... 

Treba, na primer, uporediti izvornu ljubavnu pesmu Mileve Škoprdić sa onim kičerajem o mobilnim telefonima i luksuznim "bemveima" i videti koliki je pad, dekadencija, neukus i mediokritetstvo u stvaralaštvu naših današnjih "kompozitora" ...   

Stare vlaške pesme ne samo da nestaju, već se ono malo što je sačuvano nema gde čuti: nema ih na radiu, mada radio stanica ima više nego ikad, nema ih na televiziji, mada i tv stanice niču kao pečurke posle kiše ... 

Zato smo se, moja ekipa i ja, opredelili za internet! Tako je ova pesma stigla do Vas!

Pomognite nam da spasimo ono što se danas još spasti može!

Pomognite nam da sakupljene pesme obradimo i prenesemo na sajt!

Pomognite nam da održimo prezentaciju kako bi ovi dragulje bili dostupni što širem krugu ljudi na našoj nesrećnoj planeti zemlji!

Pročitajte pažljivo sledeći obrazac, popunite ga i pritisnite dugme "Šalji/Send" nakon čega će vam se otvoriti stranica sa linkom sa koga možete skinuti traženu pesmu!

Iskreno Vaš

 

ZA DOWNLOAD POPUNI OBRAZAC!
Polja oznacena zelenom bojom obavezno popuniti!

Skidam pesmu:

Ime i prezime/Name and surname

Mesto rodjenja/Birth place

Zemlja rodjenja/Country of Birth

Mesto boravka/Residents place

Zemlja boravka/Country of residents

E-mail:

Projekat "Poslednji orfeji Balkana" zelim da podrzim:

Pohvalom i moralnom podrskom koju cu upisati u tekst boks
Novcano (posaljite mi na mejl uputstvo o uplati donacije)
Predlogom koje pevace treba jos da snimite
Pozvacu vas na mobilni 063 151 3393 i licno cu vam se zahvaliti 
Upisom u Forum VLASI SRBIJE 
Na drugi nacin koji cu opisati nize u tekst-boksu

  Komentar * Predlog * Poruka: