Home Kultura Vlaha - muzička baština
MILEVA ŠKOPRDIĆ - HOMOLJSKI SLAVUJ NAD SLAVUJIMA

Posle neoliko godina terenskog snimanja starih i ostarelih vlaških pevača i pevačica, uplašio sam se da nikada više neću čuti onakve glasove, i onakve pevače kakve sam slušao u detinjstvu, i koji su mi se urezali u pamćenje za ceo život.

Srećom, prevario sam se: sićušna starica Mileva Škoprdić peva lepše od svega što sam ikada čuo!  

Mileva Škoprdić
rođena u Krepoljinu 1931.
Snimljena u Crnajki, na Prvim uskršnjim danim Folklora, aprila 2001. godine.

 

Prvi put sam čuo njeno pevanje na radiu 1984. godine. Emitovan je snimak sa neke smotre, ali podaci o pevačima nisu saopšteni. Tragao sam za njom do 1987. kada smo se konačno sreli u Salašu, takođe na smotri folklora. Išao sam kao gost KUD-a "Deli Jovan" iz Crnajke. Proteklo je isto toliko godina do prilike da snimim njene pesme. Bilo je to 28.06.1990. godine u Žagubici, gde je tada privremeno boravila. Otpevala mi je 19 pesama, a onda se umorila. Rekla je da ih zna preko 70, ali da više ne može! Obećanje da ću se vratiti i nastaviti snimanje nisam ispunio. Počela je kriza i niko nije bio zainteresovan da pomogne. Od snimljenog materijala napravili smo polučasovnu emisiju za Radio Majdanpek. Slušaoci su bili fascinirani. Redakcija je poslala kopiju snimka Radio Beogradu. U ciklusu "Od zlata jabuka" emisija je ponovljena više puta.  Poslednji put smo se sreli drugog dana Uskrsa 2001. godne, u Crnajki. Tada je nastala ova fotografija.Preneo sam je na internet.(Vidi donji link.) 

Foto i tekst: P. Durlić

http://www.novimajdanpek.4t.com/april2001.htm

BIOGRAFIJA

Mileva je rođena 1931. godine u Krepoljinu, kod Žagubice. Udata je u Zlotu za Vasilija Škoprdića. Živi na pojati u blizini Borskog jezera. Nepismena. Prvi put je nastupala na priredbi za "Znanje imanje". Otada je postala stalni član zlotskog Kulturno-umetničkog društva. Profesor etnomuzikologije, dr Dimitrije Golemović, objavio je o njoj jedan naučni rad, pod nazivom "Stvaralački principi u narodnom pevanju Vlaha (na primeru vokalne prakse Mileve Škoprdić)", u svojoj knjizi "Etnomuzikološki ogledi", Biblioteka XX vek, Beograd, 1997, str. 83-91. Notni zapis pesme "Djiminjaca pănă-n zuorji" donosi na 90. stranici knjige.   


 

đIMINJACA PĂNĂ-N ZUORJ  (U RANU ZORU)

Prelepa ljubavna pesma, ispevana na način na koji su Vlajne pevale od pamtiveka, ali se danas sve ređe čuje. 

Odlomak (360 KB)  Cela kompozicija (2.2 MB)

 
Kontakt
.
.

 *[Home]*[Novosti]*[Mapa sajta]*[O nama]*[O mestu]*

*[Naš teren]*[Zbirke]*[Postavka]*[Arheologija]*[Etnologija]*[Istorija]*
*[Istorija umetnosti]*[Projekti]*[Sponzori]*[Knjiga utisaka]*
*[Linkovi]*[Forum]*[Bilten]*
.
.

© Maj 2004, Muzej u Majdanpeku

Modify 07-01-2006